مقاله بهداشت خانواده
دسته بندي :
علوم پزشکی »
پزشکی
بهداشت خانواده
بهداشت روانی
کلیات بهداشت روانی
اصول بهداشت روانی
سلامت جسم و روان
معیارهای سنجش رفتار نابهنجار
تاریخچه بهداشت روانی
بهداشت روانى شاخهاى از بهداشت عمومى است که در درجه اول به پيشگيرى از وقوع بيمارى و در درجه دوم به تشخيص بهموقع بيمارىها، اقدام فورى براى درمان آنها و در نهايت به يارى فرد مىپردازد تا از توانمندىهاى باقى مانده او حداکثر استفاده را بنمايد.
گفتنى است که تأمين بهداشت روانى به سادگى بهداشت جسمانى نيست، زيرا عواملى که بيمارىهاى جسمانى را ايجاد مىنمايند تقريباً شناخته شدهاند. بهويژه راههاى پيشگيرى و درمان بيمارىهاى عفونى و تبزا، براى پزشکان کار سادهاى است و توصيههاى سهلالوصولى را مىتوانند براى عموم داشته باشند. عوامل بيمارىزا و طرز سرايت آنها مىتواند توضيح داده شود و راههاى پيشگيرى آن اعمال گردد. ولى در مورد بيمارىهاى روانى هنوز وضع به اين روشنى نيست، زيرا در ايجاد و بروز بيمارىهاى روانى عوامل متعددى دخالت دارند و حتى در مورد برخى از بيمارىهاى روانى زمينه ابتلاء به آن قبل از تولد يعنى در دوران جنينى و يا دوران اوليه زندگى بعد از تولد شروع مىشود و همچنين عوامل رواني، فضا و جو روانى حاکم در خانواده و نحوهٔ برخورد والدين با فرزندان از اهميت ويژهاى برخوردار است.
بهطور خلاصه مىتوان گفت که بهداشت روانى عبارت است از تأمين سلامت فکر و روان در جهت سازگارى و تطبيق فرد با خود و با محيط زندگي، قدرت پذيرش واقعيتهاى موجود و شکوفائى استعدادهاى بالقوه خويش.
اصول بهداشت روانى
احترام فرد به شخصيت خود و ديگران
يکى از اصول بهداشت رواني، اين است که افراد خود را دوست داشته باشند و به شخصيت خود احترام بگذارند. برعکس اگر افرادى از خود متنفر بوده، براى خود ارزشى قائل نباشند، نشان غيرعادى بودنِ آنها است. اينکه آيا فردى خود را دوست دارد؟ آيا به خود احترام مىگذارد؟ و آيا فکر مىکند که مردم او را دوست دارند يا خير، نشاندهندهٔ عواطف، احساسات و طرز سازش فرد با محيط است. بدبيني، بدگماني، سوءظن به ديگران، نداشتن وسعت واقعي، اعتماد نداشتن به ديگران و ارزش قائل نشدن براى خود، از ويژگىهاى فرد غيرطبيعى مىباشد.
انسان سالم بايد خود را چنان که هست دوست داشته باشد و بپذيرد و البته در صدد رشد خود نيز برآيد. با به کار گ